Wie het schoentje past…

Ik fotografeer veel skateboarders (hoe dat komt is stof voor een andere post) en het was me al lang opgevallen dat skateschoenen erg afzien door het contact met de griptape (een soort schuurpapier dat aan de bovenkant van een skatedeck gekleefd wordt om betere grip te geven). Ik wou iets doen met het contrast tussen de cleane productshots die je in advertenties ziet, en de realiteit na enkele weken of maanden intensief gebruik, en besloot om hun versleten schoenen een glamourbehandeling te geven in de thuisstudio.

Een post van Nick Fancher op Fstoppers toonde me wat ik nodig had.

Ik koos een zwarte achtergrond omdat die makkelijker te belichten is dan een witte. Om de schoenen te laten reflecteren gebruikte ik een plexiglasplaat van 1 op 1 meter. De plaat steunt op twee keukentrapjes en is 3 millimeter dik. Bij dikker plexiglas krijg je dubbele reflecties aan de boven- én onderzijde van de plaat, en dat kan storend werken.
Het hoofdlicht is een Nikon SB-700 in een zilveren bounce-paraplu, op een boomstand ongeveer anderhalve meter schuin boven de plexiglasplaat. Een tweede SB-700 staat ter hoogte van de camera, in een hoek van 45 graden links of rechts, naargelang waar het invullicht moet komen. Op de grond lag een wit reflectiescherm uit piepschuim.
In totaal deed ik vier shoots met deze setup, gespreid over twaalf maanden. In Lightroom corrigeerde ik waar nodig schaduwen en hooglichten, en trok de Helderheid (Clarity) op om een grungy effect te krijgen.
Met de twintig zwaarste gevallen maakte ik een poster. Dat kan heel makkelijk in Lightroom. In de Afdrukken-module definieer je eerst het gewenste papierformaat, en maak je een eigen Gebruikerssjabloon. Bij de Lay-outopties kies je het aantal rijen en kolommen, en dan is het wat knoeien met marges en celafstanden tot alles mooi past. Ik exporteerde de poster als jpeg-bestand en voegde in Photoshop boven- en onderaan tekst toe.

schoenen-diagram
De lichtopstelling: één flits in een zilveren bounce-paraplu, en een tweede als invulflits naast de camera.

schoenen-setup
De plexiglasplaat rust op twee keukentrapjes en wordt op haar plaats gehouden door vier jaarboeken van Encyclopedia Britannica.

schoenen-resultaat
Het resultaat na lichte nabewerking in Lightroom.

schoenen-poster
De poster maakte ik grotendeels in Lightroom; alleen de tekst voegde ik toe in Photoshop.