Skaten in zwart-wit

De voorbije weken heb ik gewerkt aan een themanummer van Shoot over zwart-witfotografie. Als hoofdredacteur voel ik me verplicht om zelf uit te proberen wat we in het magazine verkondigen. Niet omdat ik aan de deskundigheid van mijn medewerkers twijfel, maar om zelf bij te leren. Dus heb ik de voorbije weken ook heel wat in zwart-wit gefotografeerd. Of beter gezegd: ik heb zoals altijd in kleur gefotografeerd (een raw-bestand bevat altijd kleurinformatie) maar de foto achteraf in Lightroom omgezet (Lightroom-goeroe Piet Van den Eynde krijgt in dat nummer negen bladzijden voor tips en trics over zwart-wit en Lightroom).

Maar bij het fotograferen ging ik al op zoek naar onderwerpen die goed zouden werken in zwart-wit. In januari had ik skatefotograaf Brian Gaberman geïnterviewd voor Shoot en Collectif (lees het interview hier), en die zou alleen in zwart-wit werken als hij kon kiezen (Brian fotografeert voor een skatemerk, en die willen jammer voor hem ook foto’s in kleur. In het leven kan je niet altijd kiezen). Dus trok ik  naar het skatepark.

Mijn eerste experimenten waren niet geslaagd, meestal doordat de achtergrond te rommelig was, met hekken, bomen, muren of huizen die de aandacht leken af te leiden. Vreemd genoeg valt zo’n rommeltje in kleur minder op.

Door een hoog standpunt wordt de betonnen ondergrond de achtergrond.

Door een hoog standpunt wordt de betonnen ondergrond de achtergrond.

De oplossing was eenvoudig: fotograferen vanuit de hoogte, zodat de betonnen grond van het skatepark de achtergrond werd. De groeven in de ondergrond en de randen van de obstakels werden lijnen die bijdragen tot de compositie.

shadow-20

In kleur was mij nooit opgevallen dat de groeven een soort driehoek vormen.

Vanuit de hoogte is duidelijker waarom dit een 'piramide' heet.

Vanuit de hoogte is duidelijker waarom dit een ‘piramide’ heet.

De timing van dit zwart-witexperiment was prima. De laagstaande namiddagzon van de aprilweken zorgde voor lange schaduwen.

shadow-26

Nadat ik een paar foto’s op Facebook had gedeeld, kwamen enkele skaters me vragen of ik hen ook in zwart-wit wou fotograferen. Zwart-wit heeft dus ook jonge fans. Maar andere vonden de foto’s té abstract omdat zijzelf en de trick die ze doen niet zo goed herkenbaar zijn. Wees gerust: ik blijf ook in kleur schieten, en ik blijf niet de hele tijd daarboven staan.