Shoot eens een rugbyteam

Een van de plaatsen waar ik graag camera’s uittest is langs het veld van Rugby Club Leuven. Het is een geknipte plek om claims van cameramerken over de ‘snelste autofocus’ in hun allernieuwste toestel eens te testen. Bovendien hangt er op en rond het veld altijd een goede sfeer, en ik heb er al heel wat fijne mensen leren kennen.

De Leuvense U15 (miniemen) hebben een goed seizoen achter de rug, bekroond met promotie naar tweede divisie. Omdat hun teammanager Hessel er na dit seizoen mee ophoudt, werd ik gevraagd om op de voorlaatste training in het geheim een foto van het hele team te maken, die Hessel als cadeau zou krijgen. Omdat de ploeg net nieuwe shirts met nieuwe shirtsponsors heeft, leek het mij een goed idee om ook van elke speler apart een foto te maken.

Op de afgesproken dag bleek het vooral te regenen met heel af en toe een streepje zon. In die omstandigheden zou ik de teamfoto wel buiten kunnen maken, maar voor de spelerfoto’s leek het me verstandiger om een studio te improviseren. Gelukkig was er nog een lege kleedkamer die ik kon annexeren. Op tien minuten had ik mijn materiaal opgesteld.

Een zwart doek (polyesterfluweel van bij Stoffen Pauli) camoufleerde de bakstenen muur. Aan weerszijden van het doek zette ik een flitser in een Lastolite Hotrod Strip softbox, schuin naar voor gericht, om de speler wat los te doen komen van de achtergrond. Links van de camera kwam een derde flitser, gebouncet in een zilveren paraplu. Het was allemaal wat krap, met erg weinig ruimte tussen achtergrond en flitsers, maar het zou wel lukken.

De geïmproviseerde studio in de kleedkamer.

De geïmproviseerde studio in de kleedkamer.

Maar eerst dus de teamfoto gemaakt. Langs het oefenveld ligt een oude tribune zodat ik de spelers makkelijk op drie rijen kon opstellen. Ik maakte verschillende opnames, omdat er op groepsfoto’s altijd wel iemand is die met z’n ogen knippert of wegkijkt. In Photoshop is het gelukkig kinderspel om twee foto’s over elkaar te leggen en gezichten te vervangen.

De teamfoto, met een paar 'gekloonde' gezichten uit een andere opname.

De teamfoto, met een paar ‘gekloonde’ gezichten uit een andere opname.

Daarna was het tijd voor de individuele foto’s. Dat moest snel gaan. De spelers waren gekomen voor een rugbytraining, niet om te poseren; en over niet al te lange tijd zouden de U17 hun kleedkamer komen opeisen. Ik liet de spelers per twee langskomen. Met zwarte tape had ik op de vloer gemarkeerd waar ze hun linker- en rechtervoet moesten zetten. Ik deed voor welke pose ik graag wou zien, gaf hen een rugbybal in hun handen, en maakte van elke speler een paar shots. Na de eerste paar spelers begon dat steeds vlotter te gaan en de hele shoot was ruim op tijd klaar.

Voor en Na in Lightroom.

Voor en Na in Lightroom.

Ik had voorzichtig belicht om de witte shirts niet te overbelichten; in Lightroom verhoogde ik de ‘Witte tinten’ daarom nog wat, en voegde flink wat Helderheid toe om de foto’s ruiger te maken. Hier en daar nog een lichtlek op de zwarte achtergrond wegwerken en klaar.

Het eindresultaat.

Het eindresultaat.